Digitalt konstliv

Anna Lorentzson ArtWorks

Liberalerna

Är det här det här en ny tid för det nationalistiska Sverige?

Vi liberaler har alltid varit för internationella samarbeten tyvärr har inte mycket av Sverige hållit med oss. Vi är inte med i NATO och inte ens fullvärdiga medlemmar i EU då vi inte är med i Euro samarbetet. Det finns en allmän känsla att vi i Sverige inte behöver delta för vi klarar oss nog ändå.

Senaste tidens händelser visar på att så inte är fallet. Putins brutala invasion av Ukraina har följdverkningar över hela världen.

Vi kan nu klart se hur betalningsströmmar, information, energi, klimat och mat är en global angelägenhet. Ingen kan stå utanför och tro att det går nog bra ändå. Jag har ju vetat detta länge. Som dataproffs har jag de senaste 30 åren sett hur mitt arbete har blivit mer och mer internationellt. Nästan ingenting från maskiner till program kommer från Sverige och språket är engelska och inget annat. Vi lever i den globala byn. Ständigt sammanlänkade genom google och facebook.

Nu har de två mest nationalistiska partierna. Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Sakta börjat svänga i NATO frågan. En omvändelse under kniven. Jag hoppas att detta kan få en stor del av Sveriges befolkning att börja förstå nyttan av internationella samarbeten. Här ligger vi liberaler i framkant och bör kunna hjälpa till med att föra fram de här frågorna inför valet.

Jag skulle vilja se en annan form av nationalism. Det är skamligt hur vi i västs liberala demokratier har gjort oss beroende av kommunist diktaturen Kina och kleptokratin Ryssland. Låt oss ta hem produktionen till Sverige. Det kommer ge jobb och resurser som vi behöver. Vi har lång tradition av fiffiga svenskar som sitter i stugorna och funderar ut nya sätt att vara klimatsmart produktiva på.

Låt oss ha ett skattesystem som premierar företagsamhet och entreprenörskap.

Gå med i euron så vi kan fullt ut delta i det europeiska näringslivet.

Stöd våra småföretag. Vi behöver dom allesamman och utan dem stannar Sverige.

Vi liberaler förstår vad frihet betyder. Att bara genom den enskilda människans arbete och fria tänkande kan det skapas förutsättningar för välstånd och och ett gott samhälle. När dom inskränkta nationalisterna får styra som Putin, Trump, Le Pen och Åkesson låter vi enfalden få en röst. Det tänker inte vi liberaler låta hända i Sverige. Vår nationalism sträcker sig utanför alla gränser.

Anna Lorentzson

Spännande att vara Liberal.

lib480

Idag är det ytterligare en dag med snabba kast i Liberalerna. Vår partiledare Nyamko Sabuni avgår och Johan Pehrson tar vid.

Det visste jag inte i morse. Det kom lite grann som chock. Igår var jag på utbildning med massor av Liberaler och idag vaknade vi alla efter morgon kaffet till en ny verklighet.

Men. På lokal nivå i våra kommuner har det inte så stor betydelse. Arbetet går vidare som vanligt och massor med frågor måste lösas. Det är klart att riksliberalerna har stor betydelse för hur vi ser ut i media. Och ett partiledarbyte i början på en valrörelse kan vara svårarbetat. Men efter gårdagen där jag pratade med liberaler från norr till söder verkar det som vi faktiskt klarar av det. Vi är taggade och vill ha en liberal politik för Sverige.

Det är tråkigt att Nyamko Sabuni lämnar som partiledare och tar med sig sin partisekreterare Juno Blom. Men dom slutar ju inte vara Liberaler. Vi välkomnar Johan Pehrson och arbetet i Eslövs kommun fortsätter som vanligt. Vi inleder snart vår valrörelse och och visst är det spännande att vara Liberal.

Den här veckan v13

lib480

Det har varit en ny intensiv liberal vecka.


Vuxenskolans årsmöte. Vi liberaler tycker alltid att bildning är viktigt. Att kunna gå kurser genom hela livet kommer vara en del av alla våras liv. Som vidareutbildning eller för glädjen att lära något nytt. Nu när äntligen pandemin börjar vika är det dags att lära något nytt tillsammans igen.


Skåneliberalernas årsmöte var en viktig punkt i veckan. Vi Skåne liberaler förbereder oss inför den kommande valrörelsen och många var på plats digitalt. Årsmötet avlöpte bra och vad kvickt vi alla har vants oss vid den digitala tekniken. Viktig punkt i veckan.


I slutet av veckan kom ett 40 tal Liberaler till utbildning i Hjärup. Intresset var mycket stort och vi fick en rejäl genomgång av den Liberala skolpolitiken. Det blev kaffe och bulle medan vi lärde känna varann. En del småprat om våra olika kommuner. En bra tillställning för mig att lära känna andra kandidater. Det är viktigt att utbyta erfarenheter.


Jag avslutade veckan på Fotografiska i Stockholm. Fotografisk konst har alltid varit ett mina intressen som jag också jobbat mycket med. När jag vandrade omkring på Fotografiska funderade jag på hur viktigt kultur är även i vår kommun. För trivsel, utbildning och att göra vår kommun attraktiv för alla som bor och lever i vårt Eslöv.

Breadcrumbs